Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Έκθεση ζωγραφικής του παπά Σταμάτη Σκλήρη στην Ικαρία

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Βυζαντινό Αιγαίο
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ παπα ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
Παραλία Κάμπου – Κατοικίες Κούσκο

Αλήθεια, πώς θα φαίνονταν οι άγιοι της εκκλησίας «βαφτισμένοι» στα νερά του Αιγαίου; Πώς μοιάζει μια βυζαντινή εικόνα που σεργιανίζει τα νησιά; Ο παπά Σταμάτης Σκλήρης έχει την απάντηση ή καλύτερα το εισητήριο για ένα ταξίδι αναψυχής σε μια φουσκοθαλασσιά χρωμάτων, όπου η κάθε ζωγραφιά γίνεται αφρώδες κύμα που κυλάει από πίνακα σε πίνακα μέχρι να μας βγάλει σε καριώτικη ακτή!

Αυτό το καλοκαίρι η αίθουσα τέχνης “Icarian Utopia” στην παραλία του Κάμπου, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ικαρία πίνακες ζωγραφικής του παπα Σταμάτη Σκλήρη.

Ο ζωγράφος έχει θητεύσει στην Βυζαντινή και στη Ρωσική εικονογραφία. Τα έργα του επιχειρούν μία γέφυρα μεταξύ ελληνικής παραδοσιακής τέχνης και σύγχρονης δυτικής  ζωγραφικής αντλώντας έμπνευση και από την παιδική  ζωγραφική, τις μικρογραφίες ινδικών, περσικών και τουρκικών χειρογράφων.

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του είναι η έντονη ψυχική έκφραση του βλέμματος, τα καθαρά χρώματα  και η φωτεινότητα των εικονιζομένων όντων σε σημείο που οι σκιές να φεγγίζουν και να προσδίδουν στον πίνακα μια σουρρεαλιστική εξώκοσμη φωτεινότητα.

Την επιμέλεια της Εκθέσεως έχει αναλάβει η Δρ Εθνολογία – Ανθρωπολογίας και Μουσικολογίας GORDANA BLAGOJEVIC, από το Εθνογραφικό Ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  π. ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΚΛΗΡΗ

Ο παπα Σταμάτης  Σκλήρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Σπούδασε Ιατρική (1971) και Θεολογία (1975) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ελαιογραφίας στην Ecole Superiaire des Beaux Arts στο Παρίσι και Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Βελιγραδίου. Έχει μελετήσει τη Βυζαντινή και τη Ρωσική Εικονογραφία και έχει διαμορφώσει ένα προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα που εμπνέεται από την ορθόδοξη εικονογραφία και τη μοντέρνα ζωγραφική. Εχει εκθέσει εικόνες και πίνακές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

See more of Ikaria's
Εκδηλώσεις