Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Πάσχα στην Ικαρία

Ζήστε το Πάσχα στην Ικαρία! Μια εναλλακτική απόδραση στο νησί του Ικάρου για πασχαλινές διακοπές.

Κάθε χρόνο, οι ημέρες του Πάσχα γιορτάζονται με θρησκευτική ευλάβεια, με εντυπωσιακές εκδηλώσεις και φυσικά...δε λείπουν τα πανηγύρια.

Σε όλο το νησί, οι οικογένειες και οι  φίλοι ξανασμίγουν για λίγες μέρες, στρώνεται το οικογενειακό τραπέζι, βάφονται κόκκινα αυγά και σίγουρα δε θα φύγει από το μυαλό σας, η μυρωδιά από το τσουρέκι που ψήνεται στο φούρνο!

Το Μεγάλο Σάββατο, την ώρα της Ανάστασης, σε κάθε χωριό, μαζεύονται οι νέοι και ρίχνουν κροτίδες και βεγγαλικά. Σε ένα κεντρικό σημείο, συνήθως κοντά στην εκκλησία, τα παιδιά έχουν μαζέψει από τις προηγούμενες μέρες κλαδιά και ξύλα σε μια στοίβα, το Σωρό, την οποία καίνε στην Ανάσταση.

Κάθε χωριό δημιουργεί το δικό του σωρό και οι ντόπιοι ανταγωνίζονται, στο ποιος θα φτιάξει τον καλύτερο σωρό και τον πιο μεγάλο. Μια παραλλαγή αυτού του εθίμου, γίνεται στο Καραβόσταμο και καλείται Αφανός.

Στα χωριά Χριστός και Γλαρέδο, κοντά στο Άγιο Κήρυκο, οργανώνονται και τα Αντίλαμπρα. Όταν το ένα χωριό καίει το Σωρό, το άλλο κάνει τα Αντίλαμπρα.

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, σε κάποια χωριά ετοιμάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο μάλιστα το ονομάζουν "Τσιφούτη". Αφού ετοιμάσουν το ομοίωμα σε κάποιο από τα σπίτια, το περιφέρουν και σε άλλα κοντινά χωριά και όταν επιστρέψουν το δένουν και το κρεμάνε σε κάποιο κεντρικό σημείο. Παράλληλα γίνεται λειτουργία στην εκκλησία και μετά το τέλος της λειτουργίας και με τη συνοδεία βεγγαλικών, καίνε το ομοίωμα.

Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται και ένας ‘πόλεμος’ με κροτίδες, όπου ο ένας πετάει κροτίδες στον άλλο.

Την Τετάρτη του Πάσχα, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου, οργανώνονται πανηγύρια στα χωριά Αμάλου,Τσουρέδο και Νέγια. Την Παρασκευή του Πάσχα, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, γίνεται πανηγύρι στον Άγιο Πολύκαρπο. Εκείνη την ημέρα γιορτάζει και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, κοντά στον οικισμό Χριστό του  Αγίου Κηρύκου.

Μην το χάσετε! Το Πάσχα στην Ικαρία είναι μοναδικό! Καλώς να έρθετε...

See more of Ikaria's
Εκδηλώσεις