Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Πριν Ταξιδέψω

Ταξιδεύοντας για Ικαρία

Η Ικαρία είναι νησί του Βορειοανατολικού  Αιγαίου, στην Ελλάδα. Έχει έκταση 270 τετρ. χιλ. και διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το νησί είναι κυρίως ορεινό, έχει πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά και έχει πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 19οC. Το χειμώνα χαρακτηρίζεται από κρύο και αρκετές βροχές. Το καλοκαίρι, έχει αρκετή ηλιοφάνεια και ζέστη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πνέουν στο νησί 'μελτέμια', δηλαδή ισχυροί βόρειοι άνεμοι, πολλές φορές άνω των 6 Βeaufort, οι οποίοι δροσίζουν τους επισκέπτες και ειδικά αυτούς που λατρεύουν το windsurfing και άλλα θαλάσσια σπορ.

Κατά τη διάρκεια των ισχυρών αυτών ανέμων, είναι πολύ δύσκολο το κολύμπι στη θάλασσα, ενώ συχνά δημιουργούνται ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που το καθιστούν επικίνδυνο έως και απαγορευτικό.

Νόμισμα / Συνάλλαγμα

Από το 2000, το επίσημο νόμισμα της Ελλάδας, είναι το Ευρώ, όπως και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Όλες οι συναλλαγές στην Ικαρία γίνονται μόνο με ευρώ. Δεν υπάρχουν ανταλλακτήρια συναλλάγματος στο νησί, παρά μόνο οι τράπεζες αναλαμβάνουν επίσημα την ανταλλαγή νομίσματος σε ευρώ ή σε ταξιδιωτική επιταγή με επίδειξη διαβατηρίου, αλλά και ορισμένα ταξιδιωτικά πρακτορεία στο νησί. Κυκλοφορούν χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 ευρώ και κέρματα των 5, 10, 20 και 50 λεπτών (cents) και 1 και 2 ευρώ.

Στην Ικαρία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν όλες οι πιστωτικές κάρτες για εμπορικές συναλλαγές. Αν δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα με την πιστωτική σας κάρτα, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την εξυπηρέτηση πελατών της εκάστοτε εταιρίας ή απευθυνθείτε στο πλησιέστερο κατάστημα Τράπεζας. Οι Τράπεζες στην Ελλάδα είναι ανοικτές για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη από 8:00 έως 14:30 και κάθε Παρασκευή από 8:00 έως 13:30, εκτός από τις αργίες. Στο νησί, υπάρχουν και αυτόματα μηχανήματα  (ΑΤΜ) για την ανάληψη μετρητών που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα όλη την εβδομάδα.

Διαβατήρια/Βίζα

Η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη  συνθήκη Schengen. Σύμφωνα με αυτή, στην Ικαρία και γενικά στην Ελλάδα, όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ταξιδέψουν, μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, χωρίς να απαιτείται πλέον βίζα, για σύντομα παραμονή μέχρι τρεις (3) μήνες.  Για τους πολίτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτείται η επίδειξη θεωρημένου διαβατηρίου. Ωστόσο, οι αερομεταφορείς ή άλλοι μεταφορείς, μπορούν να ζητήσουν και άλλο είδος ταυτοπροσωπίας.

Για τους πολίτες που δεν προέρχονται από κράτη-μέλη της συνθήκης Schengen, απαιτείται η έκδοση βίζας. Συνίσταται στους επισκέπτες, να αναζητούν πληροφορίες στα ταξιδιωτικά πρακτορεία ή στα αντίστοιχα προξενεία και πρεσβείες. Στην Ικαρία δεν υπάρχει πρεσβεία ή προξενείο, αλλά για οποιαδήποτε προβλήματα που προκύψουν, οι επισκέπτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία.  

Αστυνομικό τμήμα Αγίου Κηρύκου : (+30) 22750 22944

                                                           : (+30) 22750 22222

                                                           : (+30) 22750 23888

Αστυνομικό τμήμα Ευδήλου           : (+30) 22750 22944

Αστυνομικό Τμήμα Ραχών              : (+30)  22750 41222

Δεν απαιτείται βίζα για τους επισκέπτες που κατέχουν έγκυρα διαβατήρια και προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι 3 μήνες (90 ημέρες), εντός μιας χρονικής περιόδου 6 μηνών. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής : ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Ανδόρα, Αργεντινή, Βραζιλία, Μπρουνέι, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Μονακό, Αγία Έδρα (Βατικανό), Νικαράγουα, Παναμάς, Παραγουάη, Άγιος Μαρίνος, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα

Γλώσσα

Στην Ικαρία, επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική. Ωστόσο, σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα, οι επισκέπτες μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η Ικαρία αποτελεί, σήμερα, πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο και δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να εγκατασταθούν μόνιμα με τις οικογένειές τους και να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Ένα μεγάλο μέρος αυτών, είναι και ομογενείς από την Αμερική, που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ικαρία για την υπόλοιπη ζωή τους.

Θρησκεία

Οι Ικαριώτες στην πλειοψηφία είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί  και διάσπαρτοι σε όλο το νησί συναντώνται ορθόδοξοι ναοί και μοναστήρια. Ωστόσο, στην Ελλάδα, το σύνταγμά της κηρύττει την ανεξιθρησκία και γίνονται αποδεκτά όλα τα δόγματα και οι συνήθειες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα..

Ηλεκτρικό / Τηλεπικοινωνίες

Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ικαρία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, είναι εναλλασσόμενο στα 220/240 Volts και 50 hertz. Οι πρίζες είναι ευρωπαϊκού τύπου.

Για να τηλεφωνήσετε στην Ικαρία από το εξωτερικό ή για να σας τηλεφωνήσουν από το εξωτερικό όσο βρίσκεστε στην Ικαρία, πρέπει να πληκτρολογήσετε το διεθνή κωδικό 0030 ή  +30 για Ελλάδα και κατόπιν το πρόθεμα 22750 για Ικαρία. Στο νησί, σε κεντρικά σημεία, υπάρχουν ακόμα και δημόσια καρτοτηλέφωνα που λειτουργούν με προπληρωμένες τηλεκάρτες. Τις τηλεκάρτες αυτές μπορείτε να τις προμηθευτείτε από καταστήματα ειδών τηλεπικοινωνίας, στα ταχυδρομεία, σε μίνι μάρκετ και τα περίπτερα.

Υγεία και Περίθαλψη

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Ικαρία απαντώνται το Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου και τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας σε όλο το νησί. Υπάρχουν επίσης ιδιωτικοί ιατροί που βλέπουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, κατόπιν ραντεβού και αμοιβής.

Οι επισκέπτες του νησιού που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), νόμιμα έγγραφα για πολίτες από χώρες-μη μέλη της Ε.Ε., το οποίο θα εκδώσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός τους φορέας και με βάση το οποίο θα μπορεί να καλυφθεί σημαντικό μέρος της περίθαλψης και νοσηλείας τους στην Ελλάδα. Προκειμένου να αγοράσετε συγκεκριμένα φάρμακα, πολλές φορές απαιτείται ιατρική συνταγή.

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν με τις κάτωθι υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος :

Νοσοκομείο Ικαρίας (Αγ.Κήρυκος)  :  (+30)  22750 22236

Κέντρο Υγείας (Εύδηλος)                : (+30)  22750 31228

Κέντρο Υγείας (Ράχες)                    : (+30)  22750 41242

Κέντρο Υγείας Καρκιναγρίου           : (+30) 22750 91201

Φαρμακείο (Άγιος Κήρυκος)            : (+30)  22750 23990, (+30) 22750 22212

Φαρμακείο (Εύδηλος)                      : (+30)  22750 31394, (+30) 22750 33006

Φαρμακείο (Κάμπος)                       : (+30)  22750 32985

Φαρμακείο (Ράχες)                          : (+30)  22750 41352

Φαρμακείο (Γιαλισκάρι)                    : (+30) 22750 71271

Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Αμέσου Ανάγκης είναι το 112. Μπορείτε να καλέσετε τον αριθμό αυτό, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, από σταθερό ή κινητό.

Ταξίδι / Μετακίνηση

H Iκαρία απέχει περίπου 40-50 λεπτά με το αεροπλάνο απευθείας από την Αθήνα και περίπου 2 ώρες αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη. Συχνές είναι και οι πτήσεις με ανταπόκριση προς Ηράκλειο Κρήτης και Λήμνο.

Εάν επιλέξετε να έλθετε ή να αναχωρήσετε με πλοίο, τότε υπάρχει σύνδεση με τον Πειραιά-Σύρο-Μύκονο, αλλά και τη Σάμο και τους Φούρνους, προς τα δύο λιμάνια του νησιού, τον Εύδηλο και τον Άγιο Κήρυκο. Μπορείτε ακόμα να έρθετε με το δικό σας σκάφος και να προσαράξετε στα δύο αυτά λιμάνια. H Λιμενική Αρχή του νησιού είναι πάντα πρόθυμη να σας εξυπηρετήσει.

Για τη μετακίνησή σας στο νησί, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το δικό σας όχημα με ασφάλεια ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Επίσης, μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από τα ταξί που υπάρχουν σε όλο το νησί, το λεωφορείο που λειτουργεί τους θερινούς μήνες ή με θαλάσσια συγκοινωνία.

Ώρα / Ωράριο

Η Ελλάδα είναι 2 ώρες μπροστά (GMT +2) κατά τους χειμερινούς μήνες Οκτώβριο-Μάρτιο και 3 ώρες μπροστά (GMT +3) κατά τους θερινούς μήνες Μάρτιο-Οκτώβριο από την ώρα Γκρίνουιτς.

Το ωράριο των δημόσιων υπηρεσιών στην Ικαρία είναι το ίδιο που ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή 07:00-15:00. Τα καταστήματα λειτουργούν το χειμώνα συνήθως σύμφωνα με το ωράριο που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 09:00-15:30 και Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 09:00-14:00 και 17:30-21:00. Ωστόσο, κατά τη θερινή περίοδο τα καταστήματα έχουν παρατεταμένο ωράριο και ενδέχεται να λειτουργούν μέχρι αργά το βράδυ, για να εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των επισκεπτών. Ο κάθε τοπικός εμπορικός σύλλογος πολλές φορές εφαρμόζει το δικό του διαφοροποιημένο ωράριο για τα καταστήματα μέλη του, οπότε οι πελάτες μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα.

Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες / Τρίτη Ηλικία

Στην Ικαρία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες και ηλικιωμένους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και ταχυδρομεία και εξυπηρετούνται σε απόλυτη προτεραιότητα. Πολλά ξενοδοχεία έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις αυτές με κατάλληλες υποδομές, ωστόσο καλό είναι να έχει προηγηθεί επικοινωνία μαζί τους. Παρ'όλα αυτά οι μετακινήσεις με δημόσια μεταφορικά μέσα είναι αδύνατη για άτομα με αναπηρίες, ενώ λείπουν και αρκετές υποδομές σε διάφορους τομείς.

Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες, μπορείτε ακόμα να απευθύνεστε και στο Δήμο Ικαρίας.

Επίσημες αργίες

Οι επίσημα ανακηρυγμένες αργίες του ελληνικού κράτους είναι οι ακόλουθες:

- Πρωτοχρονιά: 1 και 2 Ιανουαρίου

- Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου. 

Γίνεται καθαγιασμός των υδάτων στα λιμάνια του νησιού και σε διάφορα άλλα σημεία

- Καθαρά Δευτέρα

41 ημέρες πριν το Πάσχα

-Εθνική Επανάσταση του 1821 και Γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: 25η Μαρτίου

- Ορθόδοξο Πάσχα

- Εργατική Πρωτομαγιά: 1η Μαϊου. 

- Πεντηκοστή (Γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα).

- Κοίμηση της Θεοτόκου: 15η Αυγούστου.

- 28η Οκτωβρίου

- Χριστούγεννα: 25η -26η Δεκεμβρίου

 Οι σχολικές διακοπές στην Ικαρία ξεκινούν στα τέλη Ιουνίου και τελειώνουν στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα σχολεία είναι κλειστά για 15 μέρες στις γιορτές των  Χριστουγέννων και το Πάσχα. 

Οινοπευματώδη / Κάπνισμα

Στην Ικαρία, όλες οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα μπαρ, σερβίρουν καθημερινά κρασί και διάφορα οινοπνευματώδη. Για να αγοράσει ή να καταναλώσει κάποιος αλκοόλ πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, με την επίδειξη ταυτότητας. Επιβάλλονται και αυστηρές ποινές στους οδηγούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ, άνω του επιτρεπτού ορίου.

Το κάπνισμα απαγορεύεται πλέον σε όλα τα δημόσια κτήρια και τις δημόσιες μεταφορές σε όλη τη χώρα. Επίσης, δεν επιτρέπεται η πώληση καπνού και συναφών προϊόντων σε ανηλίκους.

 Περιβάλλον / Καθαριότητα

Σε κάθε ταξίδι σας στην Ικαρία αισθανθείτε το σαν το σπίτι σας και προσπαθήστε να τη διατηρήσετε όμορφη και καθαρή, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές και πληροφορίες:

  • Ανακυκλώστε όσα έντυπα ή μπουκάλια χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Σε όλο το νησί υπάρχουν ειδικοί μπλε κάδοι μόνο για τα ανακυκλώσιμα υλικά και πράσινοι για τα σκουπίδια.
  • Η κατανάλωση νερού και ηλεκτρισμού πρέπει να γίνεται με προσοχή και συγκρατημένα, διότι  επιβαρύνεται το νησί. Έτσι, απλές κινήσεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην περιβαλλοντική ανακούφιση του νησιού όπως: όταν φεύγετε από το κατάλυμά σας, ελέγξτε ότι έχετε σβήσει φώτα, τηλεόραση και κλιματισμό και έχετε κλείσει καλά τις βρύσες.
  • Προτιμήστε να μετακινηθείτε με ποδήλατο ή με τα πόδια, όπου είναι δυνατό για να εξερευνήσετε το νησί.
  • Προσαρμοστείτε στο φυσικό περιβάλλον του νησιού και δείξτε τον απαραίτητο σεβασμό. Για παράδειγμα, η ρίψη σκουπιδιών και αποτσίγαρων στην παραλία ή στο δάσος ή σε ποτάμια ή ακόμα και στο δρόμο ή το πεζοδρόμιο ή αρχαιολογικούς χώρους είναι απαγορευτική, υποβαθμίζει το περιβάλλον και δεν συνθέτει ωραία εικόνα για τον πολιτισμό της Ικαρίας.

Καθαρή και προστατευμένη Ικαρία είναι μέλημα κάθε ταξιδιώτη!

Αρχαία / Πολιτισμός

Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται τους χώρους πολιτισμού του νησιού, όπως τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και να συμμορφώνονται στις εκάστοτε οδηγίες τους (να διατηρούν καθαρό το χώρο, να μην αγγίζουν κλπ.). Απαγορεύεται ρητά από το νόμο, η εξαγωγή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης από Ελλάδα χωρίς ειδική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διαμονή/Δικαιώματα-Υποχρεώσεις

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην Ικαρία, φροντίστε να έχετε αγοράσει από νωρίς εισιτήρια με το καράβι ή το αεροπλάνο, ακόμα και για την επιστροφή σας, ιδίως αν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο ή επιθυμείτε καμπίνα. Η έγκαιρη  κράτηση δωματίου ή διαμερίσματος στο νησί κρίνεται απαραίτητη. Τα περισσότερα καταλύματα στην Ικαρία είναι σύγχρονων προδιαγραφών, ενώ όλα διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό ικανό για να προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή σε όλους τους επισκέπτες του νησιού. Το Visitikaria.gr σας δίνει αναλυτικά μια λίστα με όλα τα καταλύματα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τα γούστα κάθε επισκέπτη.

Τα επίσημα τουριστικά καταλύματα στο νησί ακολουθούν τους ελληνικούς και διεθνείς τουριστικούς νόμους για τη διαμονή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τους, σχετικά με τον τρόπο κράτησης ή την ακύρωση αυτής, αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ταξιδιωτών.

Χώροι εστίασης / Φιλοδώρημα

Στην Ικαρία υπάρχουν σε όλο το νησί ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες και μπαρ για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) συνήθως περιλαμβάνεται στην αξία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, όπως αναγράφεται και στην απόδειξη που δίδεται κατά την πληρωμή των, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά από την εκάστοτε επιχείρηση. Το φιλοδώρημα περιλαμβάνεται στην τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας σε ένα χώρο εστίασης και δεν απαιτείται χωριστά. Ωστόσο, πολλές φορές εξαρτάται από τον κάθε πελάτη αν θέλει να αφήσει επιπλέον φιλοδώρημα, ως ένδειξη ευχαρίστησης.

Πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι σας στην Ικαρία, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σχετικά με την προστασία του τουρίστα-καταναλωτή.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ!