Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Η θεατρική ομάδα Ικαρίας Duende

H θεατρική ομάδα DUENDE είναι μια μεγάλη παρέα από τις Ράχες Ικαρίας. Από το 2003, ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις που τις παρουσιάζει στο κοινό του νησιού και συμμετέχει με τις όποιες δυνάμεις της στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου της.

Έχει ανεβάσει τις παρακάτω παραστάσεις:

2018 “Η ρομαντική μου ιστορία” του D.C.Jackson
2018 “Η κοιμωμένη ξύπνησε” της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου
2017 “Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού” του Ιάκωβου Καμπανέλλη
2016 “Υπερπέραν πάσης υποψίας” αυτοσχέδιο
2016 “Το μαύρο κουτί” του Γιώργου Ηλιόπουλου
2016 “Η αυλή” του Spiro Simone
2015 Black Out, του Jack Sharkey
2014 Μονόπρακτα Γιάννη Ρίτσου και Ιάκωβου Καμπανέλλη
2014 “Ο καλός άνθρωπος του ΣεΤσουαν” του Μπέρτολτ Μπρεχτ
2013 "Αν εσύ... ήμουν εγώ" του Δημήτρη Β. Σεϊτάνη
2013 "Ο Γυάλινος κόσμος" του Τέννεσση Ουίλιαμς
2012 "Πως να ληστέψετε μια τράπεζα" του Σάμυ Φαγιάντ
2012 "Τα ρούχα του βασιλιά" του Γιάννη Καλαντζόπουλου
2011 "Λεύτερο ζευγάρι" του Ντάριο Φο
2011 "Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές" του Μαξ Φρις
2010 "Το ημερολόγιο ενός απατεώνα" του Αλεξάντρ Οστρόφσκι
2009 "Το ξενοδοχείο των δύο κόσμων" του Έρικ-Εμμάνουελ Σμιτ
2008 "Η φαλακρή τραγουδίστρια" του Ευγένιου Ιονέσκο
2008 "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού" του Άντον Τσέχωφ
2007 "Ο Δράκος" του Ευγένιου Σβαρτς
2006 "Η όπερα της πεντάρας" του Μπέρτολτ Μπρεχτ
2005 "Τα όπλα του Αχιλλέα" του Δημήτρη Χριστοδούλου
2004 "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
2003 "Η θαυμαστή μπαλωματού" του Φ. Γ. Λόρκα

Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ηλία Μπακόπουλου, ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Ικαρίας Duende, στον αρθρογράφο Νάσο Κρητικό για το Frapress.gr.

Σαν ομάδα τι παρουσιάζετε φέτος;

Φέτος χωριστήκαμε σαν ομάδα και καταπιαστήκαμε με 2 έργα. Το ένα είναι ένα παιδικό «Η κοιμωμένη ξύπνησε» και το άλλο είναι «Η ρομαντική μου ιστορία» του D.C Jackson. «Η ρομαντική ιστορία δείχνει, σε 3 πράξεις, την ζωή ενός ζευγαριού και πως αυτή μεταλλάσσεται και περιπλέκεται όταν εμφανίζεται ένας έρωτας.»

«Ξεκινάει δείχνοντας την πλευρά του ανδρός, ο οποίος σταματάει τη ροή του έργο και απευθυνόμενος στο κοινό εξηγεί την σχέση του. Σειρά παίρνει η γυναίκα που, ομοίως, εξηγεί στο κοινό τα περί σχέσεως για να φτάσουμε στην 3η πράξη, όπου μέσω ενός προβλήματος που αντιμετωπίζεται από κοινού ξεδιαλύνουν πολλά πράγματα…»

Σαν ομάδα συνηθίζετε να κάνετε έργα με λίγα άτομα;

Όχι φέτος έτυχε, υπήρξε μία χρονιά που παίξαμε το «ο καλός άνθρωπος» του Σετσουάν με 24 ρόλους. Σε αυτό το θεατρικό είχαμε γράψει τη μουσική ο Μπαρμπαγιάννης (ένας μουσικός που κατοικεί στο νησί) και εγώ. Αλλά αυτό το θεατρικό βολεύει σε «μέγεθος» γιατί μεταφέρεται εύκολα. Πέρα από το γεγονός ότι απαρτίζεται από μικρό θίασο και τα σκηνικά του είναι μικρά και εύκολα μεταφερόμενα.

Έχετε σκοπό να το «ταξιδέψετε»;

Για την ώρα το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι το φετσιβάλ Αιγαίου στην Χίου (30η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου). Έπειτα θα συναντηθούμε όλοι μαζί και θα αποφασίσουμε.

Η ΟΜΑΔΑ DUENDE, ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ

Έπειτα από 3 χρόνια που έμενα μόνιμα στο νησί, βρισκόμενος ένα βράδυ με μια καλή παρέα και με την επιθυμία να γεμίσουμε τα ήσυχα βράδια του χειμώνα μας δημιουργικά, με πρωτεργάτη μία δασκάλα γυμναστικής- η οποία είχε ασχοληθεί έντονα με το θέατρο- τη Λάγια Μαστρογιάννηδου, ξεκίνησε η duende και με αυτά και με αυτά ερχόμαστε στο σήμερα.

Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι η Λάγια είναι ένας εκ των αγαπημένων μου ανθρώπων που πέρασαν ποτέ από την Ικαρία και από τη ζωή μου. Πρόκειται για μία γυναίκα πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Στην συνέχεια μας βοήθησε πάρα πολύ ο Βασίλης Λουκάς. Ο Βασίλης ήταν καθηγητής χημείας, παρακολούθησε μία παράσταση μας, ερωτεύτηκε το θέατρο μέσα από αυτό και έπειτα έγινε ένα ενεργό μέλος της ομάδας. Παρακολούθησε σεμινάρια (μας έβαλε και εμάς σε αυτήν την διαδικασία), διάβασε πολύ, παρακολούθησε πολύ και έτσι ανέλαβε χρέη σκηνοθέτη πηγαίνοντας την ομάδα ένα βήμα παρακάτω, γεμίζοντας το κενό που είχε αφήσει η αποχώρηση της Λάγιας!

Αφιερώνεις πολύ από τον χρόνο σου στην ομάδα;

Όσο χρειάζεται, στο νησί τον χειμώνα υπάρχει αρκετός χρόνος για δραστηριότητες και… καλό το κρασί και τα ψησίματα, αλλά χρειαζόμασταν και κάτι πιο δημιουργικό και συλλογικό. Η ομάδα αυτή μπορώ να πω είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι πιο δημιουργικό έχω τον χειμώνα. Η Duende γεμίζει πολύ όμορφα τους χειμώνες μας, γι’ αυτό και παλεύουμε γι’ αυτήν με τα όποια μέσα έχουμε.

Δεν έχουμε καμία βοήθεια από τον Δήμο πλέον, εμείς παρέα με γνωστούς και φίλους το παλεύουμε όπως μπορούμε και πιστεύω κάνουμε πολύ καλή δουλειά- αν κρίνω από το χειροκρότημα!

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο Frapress.gr

Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες στη σελίδα της ομάδας στο facebook.

See more of Ikaria's
Νέα