Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Η Μακροβιότητα της Ικαρίας στο VICE GREECE

Η εκπομπή VICE Specials παρουσιάζει στην τηλεόραση του ANT1 ιστορίες και δημοσιογραφικές έρευνες μηνών των συνεργατών του ελληνικού γραφείου του VICE, για την οικονομία, την πολιτική, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τον πολιτισμό ή τη μουσική.

Αυτό το Σάββατο, στις 00:15 θα παρακολουθήσετε την έρευνα του VICE Greece για τη μακροβιότητα στην Ικαρία. Η ομάδα του VICE επισκέφτηκε το νησί και κατέγραψε τα μυστικά «μαθήματα ζωής» ηλικιωμένων κατοίκων αλλά και τις αλλαγές του τρόπου διαβίωσης των νεότερων γενιών.

Σχεδόν παράλληλα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009, διεθνή μέσα ενημέρωσης έστρεψαν τα φώτα τους στην Ικαρία για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: μαζί με τέσσερις ακόμα περιοχές του πλανήτη η Ικαρία εντάχθηκε στις «Μπλε Ζώνες», στα μέρη δηλαδή όπου οι ζωές των ανθρώπων διαρκούν περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Οι υπόλοιπες τέσσερις περιοχές είναι η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Σαρδηνία στην Ιταλία και η Οκινάουα στην Ιαπωνία.

Το VICE συνάντησε διαφορετικές γενιές Ικαριωτών και μέσα από τις ιστορίες τους επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει το μυστήριο της μακροβιότητας. Επιπλέον επιχειρήσαμε να καταγράψουμε αν στοιχεία της καθημερινής ζωής των Ικαριωτών όπως η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η απουσία του άγχους, η κοινωνικότητα και οι συνήθειες που φέρεται να ευθύνονται για την μακροζωία, διατηρούνται και από τους νεότερους κατοίκους του νησιού.

Γιατρός του νοσοκομείου της Ικαρίας που εργάζεται εκεί εδώ και 20 χρόνια, αναφέρει ότι παρατηρεί την τελευταία περίοδο την εμφάνιση κάποιων ασθενειών στους κατοίκους του νησιού που δεν παρατηρούνταν παλαιότερα, εκτιμώντας ότι η αστικοποίηση της ζωής τους παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Χάρης Ραφτογιάννης

Δημοσιογραφική Έρευνα-Παραγωγή: Νιόβη Αναζίκου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Κωνσταντίνου

Ηχολήπτης: Κώστας Κουτελιδάκης

Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης

Γραφικά: Παναγιώτης Πατσιαούρας

VICE GREECE

See more of Ikaria's
Νέα