Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Ταυροπόλιον (Νας)

Σε Νας

Ανοιχτό συνέχεια σε υπαίθριο χώρο.

Ο όρμος του Να βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νησιού, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αρμενιστή. Εκεί βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι, που εκτεινόταν από την παραλία μέχρι βαθιά μέσα στο φαράγγι του Χάλαρη. Μεταξύ των δύο άκρων δεν υπάρχει επικοινωνία πλέον, αφού η προέκταση προς τη χαράδρα είχε φραχθεί τεχνητά από κορμούς δέντρων από τα πρώτα χρόνια της πειρατείας από τους κατοίκους της γειτονικής Λαγκάδας για λόγους άμυνας. Έτσι στη μεριά της παραλίας σχηματίζεται μια λίμνη, ενώ η χαράδρα εμφανίζει πλούσια βλάστηση και δημιουργεί μια εικόνα εξωτικής ομορφιάς. Σήμερα, σώζεται η αρχαία προκυμαία του λιμένα, αλλά και ορισμένοι σιδερένιοι κάβοι που προσέδεναν τα πλοία. Πολλά στοιχεία επιτρέπουν στος μελετητές να πιστεύουν ότι ο Νας αποτελούσε και βασικό οικισμό του νησιού.

Μάλιστα, θεωρείται ότι πήρε το όνομά του είτε από τη λέξη Ναός είτε από τη λέξη Μα,  που λεγόταν η θεά Άρτεμις στη Μ. Ασία και η λατρεία της ήρθε στην Ικαρία κατά τους μεταμινωϊκούς χρόνους. Έτσι, χτίστηκε ναός αφιερωμένος στην Ταυροπόλο θεά Άρτεμις. Το όνομα Ταυροπόλος ή Ταυροβόλος, καταδεικνύει την ιδιότητα της θεάς ως γονιμοποιός δύναμη της φύσης και της φθοράς, ενώ το ίδιο το σέβασμα της θεάς καλείται Ταυροπόλιον. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι λάτρευαν ένα ξύλινο άγαλμα (ξόανο) της θεάς διϊπετές, δηλαδή ουρανοκατέβατο, που δεν το είχαν φιάξει άνθρωποι και το οποίο αποδεικνύει ότι το Ταυροπόλιο ήταν από τα πρώτα ιερά της Αρτέμιδος στην αρχαιότητα.

Σήμερα, δυστυχώς, σώζεται μόνο ερείπια του ναού και συγκεκριμένα το δάπεδό του, ενώ βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το χώρο, λείψανα ασβεστοποιημένου μαρμάρου και υπολείμματα της παλιάς ασβεστοκάμμινου, στην οποία κάηκε όλος ο ναός προκειμένου να γίνει οικοδομική ύλη, όταν άρχισε να επεκτείνεται ο Χριστιανισμός και να δημιουργούνται ναοί της νέας θρησκείας.

Πληροφορίες Επισκεπτών

  • Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
  • Δεν υπάρχουν τουαλέτες για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα.
  •  Δεν υπάρχει πωλητήριο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο
  • Απαγορεύεται η είσοδος ζώων εντός του αρχαιολογικού χώρου.
  • Δεν γίνονται ξεναγήσεις οργανωμένων επισκέψεων.

Είσοδος

Ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Πρόσβαση

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο Nα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια από την παραλία του Να, κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια από τον κεντρικό δρόμο, όπου θα αφήσετε το ιδιωτικό σας όχημα.

Coordinates: 
37° 37' 18.342" N, 26° 3' 33.12" E
Μνημεία
Νας