Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης & Παρεκκλήσι Θεοσκέπαστη

Σε Πηγή

Η Μονή Οσίας Θεοκτίστης βρίσκεται στο χωριό Πηγή κοντά στο χωριό Κάμπος, στη Βόρεια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μια εκκλησία αφιερωμένη στην Οσία Θεοκτίστη από τη Μήθυμνα της Λέσβου, την οποία η παράδοση θέλει να συνδέεται με την Πάρο και την Ικαρία. 

Δεν είναι γνωστό, πότε ακριβώς χτίστηκε η εκκλησία, αλλά από επιγραφή που σώζεται μαρτυρά ότι λειτουργούσε το 1688, οπότε και έγινε η αγιογράφησή της. Σήμερα, δε ζουν μοναχοί στη μονή.

Από αρχιτεκτονικής άποψης, η μονή αποτελείται από: το  Καθολικό (δηλαδή τον κεντρικό ναό που μαζεύονταν όλοι οι μοναχοί), δεκαπέντε κελιά που λειτουργούν ως ξενώνες και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Το Καθολικό ανήκει αρχιτεκτονικά στον τύπο της μονόκλιτης, καμαροσκέπαστης βασιλικής και έχει αρκετές τοιχογραφίες. Οι τοιχογραφίες αυτές παραπέμπουν στην κρητική ζωγραφική. Η παράδοση θέλει το ζωγράφο Χατζή Παντελή, αναγνώστης από τη Χίο και κάποιον βοηθό του, να ανέλαβαν την αγιογράφηση του ναού.

Λίγο πιο πέρα από τον κεντρικό ναό, αξίζει να επισκεφτείτε το Παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης, το οποίο έχει διαμορφωθεί με εντυπωσιακό τρόπο, σε μια σπηλιά που από πάνω σκεπάζεται από ένα βράχο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι κάτοικοι μετέφεραν τα λείψανα της Οσίας από το Ιερό Βήμα του Καθολικού μέσα στο σπήλαιο και διαμόρφωσαν τον χώρο ως παρεκκλήσι. Στο εσωτερικό της σπηλιάς σώζεται το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού, το οποίο χρονολογείται περί το 1894.

Το παρεκκλήσι αυτό δέχεται πλήθος επισκέψεων από όλο τον κόσμο, που σπεύδουν να αντικρύσουν το εντυπωσιακό θέαμα.

Η Μονή Οσίας Θεοκτίστης γιορτάζει κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου, ωστόσο την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, γίνεται περιφορά των λειψάνων της Οσίας για τους επισκέπτες του νησιού.

Πρόσβαση

Η Μονή βρίσκεται στο χωριό Πηγή, κάτω από τον κεντρικό δρόμο Αυλάκι - Πηγής.
Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ταξί ή με τα πόδια.

 

 

Απόφαση ανάρτησης Α.Π. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΔΕΑΜΤΠΠΑΤΔΕΑΜΑΚ/229121/134723/6415/841

''Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων νημείων ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ν. 3028/2002)''

Coordinates: 
37° 37' 2.005" N, 26° 8' 16.503" E
Εκκλησίες & Μοναστήρια
Πηγή