Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Αφιέρωμα: Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών

Μπορεί οι γιορτές των Χριστουγέννων να φτάνουν στο τέλος τους και να μην προλάβατε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές λιχουδιές, όμως ο Γυναικείος Συνεταιρισμός στο Χριστό Ραχών είναι ανοιχτός και σας περιμένει όλο το χρόνο στην πλατεία του χωριού.

Σταθερή αξία για όσους επισκέπτονται την Ικαρία.

Φέτος, όμως, το όραμά τους είναι μεγαλύτερο: να διευρύνουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες, νοικιάζοντας ένα μεγαλύτερο χώρο, αγοράζοντας νέο εξοπλισμό και δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο καφενείο. Και φυσικά, με την παραγωγή περισσότερων, ποιοτικότερων και καινούριων προϊόντων, θα πετύχουν να λάβουν και την πολυπόθητη πιστοποίηση για να εξάγουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύτερο κοινό και να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Λίγα λόγια για τη δημιουργία του Συνεταιρισμού

Ο "Συνεταιρισμός Γυναικών" ξεκίνησε το 2009, αρχικά με 11 γυναίκες και το 2017 παραμένουν 6 ενεργά μέλη. Είναι μια πολυπολιτισμική παντρειά με γυναίκες από διαφορετικές εθνικότητες: γερμανικές, ιταλικές, ελληνικές ... και όλες επιλέξανε την Ικαρία ως τόπο για να ζήσουν και να εργαστούν.

'Στόχος μας ήταν και είναι: να εργαστούμε με τα προϊόντα που μας χαρίζει η Μητέρα Φύση στην Ικαρία, να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές συνταγές, να δουλέψουμε με τις γυναίκες στην Ικαρία και να συνεργαστούμε στενά με τους τοπικούς αγρότες που μοιράζονται τις ιδέες μας για βιώσιμη γεωργία. Η ιδέα μας πέτυχε και το 2009 ανοίξαμε το μαγαζί μας, όπου πουλάμε τα προϊόντα μας και τα σπιτικά μας κέικ. Μέσω της δουλειάς μας προσφέρουμε μόνιμες θέσεις εργασίας σε 7 γυναίκες και προσλαμβάνουμε 3 επιπλέον γυναίκες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών περιόδων. Καθώς επεξεργαζόμαστε περίπου 2 τόνους φρούτων και λαχανικών το χρόνο, βοηθάμε και τους τοπικούς αγρότες.

Πιστεύουμε ότι η δουλειά μας θα μας επιτρέψει να μείνουμε στο νησί, να δώσουμε στις οικογένειές μας και στις οικογένειες των αγροτών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, μια ευκαιρία να μείνουμε στην Ικαρία και να αναπτύξουμε ένα μέλλον στο περιβάλλον που επιθυμούμε να ζήσουμε. Γι 'αυτό και είμαστε εδώ στον Χριστό Ραχών, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγαπάμε ό,τι κάνουμε ... και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τη συνεταιρισμό μας. Βλέπουμε το μέλλον μας στην Ικαρία ... το να αφήσουμε αυτό το μέρος δεν είναι επιλογή για μάς.'

Γνωρίστε την ομάδα

  • Κάθε ομάδα χρειάζεται ένα συντονιστή για να πραγματοποιήσει τους σκοπούς της. Αυτό δεν είναι η ευκολότερη δουλειά, αλλά η Gabi πήρε την πρωτοβουλία, όταν γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού γυναικών στην Ικαρία. Από τότε ασχολείται με όλες τις εργασίες παρασκηνίου που είναι απαραίτητες για να διαχειριστεί την καθημερινή ζωή της επιχείρησής μας. Η Gabi είναι από τη Βόρεια Ιταλία και ήρθε στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Εγκαταστάθηκε στην Ικαρία, έκανε οικογένεια και ο συναιτερισμός έγινε το τρίτο της παιδί. Η Gabi είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις του συνεταιρισμού και σκοπός της είναι να διευρύνει την επιχείρηση με τη δημιουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας προκειμένου να εξάγονται τα προϊόντα. Η ιδέα να ενισχυθεί η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς φρούτων και λαχανικών για να παράγονται περισσότερα προϊόντα υψηλής ποιότητας, είναι μέσα στην καρδιά της. Πιστεύει, ότι μέσω αυτού του έργου είναι δυνατόν να δημιουργηθούν δυναμικά επαγγέλματα στην Ικαρία, τα οποία θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες να αναπτύξουν προοπτικές εργασίας και διαβίωσης στο νησί.
  • Η Δανάη, το νεαρότερο μέλος του συνεταιρισμού, είναι η καλύτερη απόδειξη για μια διαφορετική στάση και απόφαση ζωής για τους νέους Ικαριώτες. Η Δανάη είναι κόρη της Gabi, γύρω στα είκοσι και είναι Ικαριώτισσα με καταγωγή ιταλική. Αφού τελείωσε το λύκειο στην Ικαρία, ολοκλήρωσε μια μαθητεία αγρο-τουρισμού με εξειδίκευση στο μάρκετινγκ. Ενδιαφέρεται για το μέλλον του νησιού και μετέχει σε συζητήσεις σχετικά με τη βιολογική γεωργία, την χαμηλή ανάπτυξη του τουρισμού και τη διατήρηση των παραδόσεων και της φύσης του νησιού. Ζει στην Ικαρία όλο τον χρόνο, και γνωρίζει τα σχετικά με την έλλειψη νερού, ρεύματος και θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι λοιπόν φυσικό για εκείνη να εργάζεται σε ένα συνεταιρισμό αφού σχεδόν γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρακολούθησε τις διακυμάνσεις του κατά τη διάρκεια των ετών. Τώρα είναι η σειρά της να προτείνει νέες ιδέες. Έτσι το καλοκαίρι την βλέπεις της παντού όπου χρειάζεται: Εξυπηρετεί στο καφενείο, κάνει μαρμελάδες συλλέγει φρούτα κ βότανα και φτιάχνει τις κεραλοιφές ΜΑΤΖΟΥΝΙ.
  • Η Ελένη είναι πάντα τριγύρω. Εντάχθηκε στο συνεταιρισμό πριν 4 χρόνια αντικαθιστώντας τη μητέρας της. Έκτοτε προετοιμάζει τις μαρμελάδες και τα γλυκά μας, όπως τα μπισκότα, τα κέικ και τον μπακλαβά. Το χαμόγελό της φωτίζει τις μέρες μας. Η Ελένη είναι από την Ικαρία, μεγάλωσε εδώ, είναι παντρεμένη με με Ικαριώτη και δημιούργησε την οικογένειά της στο όμορφο νησί μας. Είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να διατηρήσει την παραδοσιακή καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, αλλά και τις παλιές συνταγές της Ικαριώτικης κουζίνας. Της αρέσει να τα μοιράζεται με τους πελάτες μας, αλλά, πάνω από όλα,με την επόμενη γενιά των Ικαριωτών προκειμένου να αποδείξει, ότι η φύση χρειάζεται την φροντίδα των χεριών μας και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την καταγωγή μας.
  • Η Τούλα, ένα ακόμα ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού μας, που έχει ειδικευθεί στο να κάνει σαπούνια χρησιμοποιεί τοπικά συστατικά και πετυχαίνει ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Τα σαπούνια της, που πωλούνται μέσα στο μικρό μπλε τσαντάκι, θα τα βρείτε στο κατάστημά μας. Και ξέρετε κάτι; Δεν ταιριάζουν μόνο στα ταξίδια σας, αλλά και στο σπίτι σας. Θα σας βοηθούν να θυμάστε τη μυρωδιά της Ικαρίας και το πέρασμά σας από το κατάστημά μας. Τι περισσότερο μπορείτε να περιμένετε από ένα αναμνηστικό;
  • Η υφαντική είναι μια από τις παραδόσεις της καρίας, που επιθυμούν να διατηρήσουν. Η Μαρία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού, είναι υφάντρα και έχει μάθει την υφαντική από μικρή. Έχει έναν αργαλειό στο σπίτι της και παράγει τα μικρά χαλιά και τις τσάντες, που μπορείτε να αγοράσετε από το κατάστημά μας. Έτσι τα έχουν όλα σε ένα: τοπική παραγωγή και διατήρηση της παράδοσης.

 

Τί μπορείτε να κάνετε

Εάν βρίσκετε ενδιαφέροντα ολα αυτά και θέλετε και εσείς να βοηθήσετε στην υλοποίηση του οράματός των γυναικών, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί τους και να κάνετε μια δωρεά.

Και φυσικά να το διαδώσετε όσο πιο πολύ γίνεται...

Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών

Χριστός Ραχών, 83301 Ικαρία

τηλ. 2275 041076

gs.ikarias@gmail.com

σελίδα στο Facebook: gynaikeios synetairismos geyseis ikarias

Παρακάτω ακολουθεί και το ενημερωτικό τους φυλλάδιο με περισσότερες πληροφορίες.

Καλή επιτυχία στο έργο σας από όλη την ομάδα του visitikaria.gr!

 

synetairismos1

 

synetairismos2

See more of Ikaria's
Νέα