Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Εγκαίνια για το καινοτόμο ενεργειακό υβριδικότης ΔΕΗ στην Ικαρία

Πράσινη ενέργεια θα τροφοδοτεί στο εξής ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της Ικαρίας, με τη λειτουργία του νέου υβριδικού έργου της ΔΕΗ, που συνδυάζει την αιολική και την υδραυλική ενέργεια, προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ και έχει την κωδική ονομασία Ναέρας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν (5 Ιουνίου 2019) στην περιοχή κάτω Προεσπέρας Ικαρίας, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας αλλά και φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο που καθιστά την Ικαρία ενεργειακά αυτάρκη. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, πρωτοποριακό, στην Ευρώπη.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, επεσήμανε για το έργο Ναέρας ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, που μεταξύ άλλων υπερέχει στον τρόπο αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Το έργο Ναέρας είναι ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη που συνδυάζουν την αιολική και την υδραυλική ενέργεια. Το έτερο ευρωπαϊκό αντίστοιχο σύστημα βρίσκεται σε νησί της Ισπανίας, στις ακτές του Ατλαντικού.

Η ιδέα της υλοποίησής του ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην δήμου Ραχών Ικαρίας και στη διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικής Ενέργεια της ΔΕΗ Α.Ε., η οπαία και εκπόνησε την οριστική μελέτη.

Το έργο περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο με 3 ανεμογεννήτριες των 900 κιλοβατώρων η καθεμιά.  Δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 κυβικών μετρων, αντλιοστάσιο με 12 αντλίες και κέντρα ενέργειας και κατανομής φορτίου. Υπολογίζεται ότι ο Ναέρας θα παράγει καθαρή ενέργεια 9,8 γιγαβατώρες ανά έτος.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Ρεγγίνα Σαβούρδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

See more of Ikaria's
Νέα