Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Ιερά Μονή Αγίου Ονούφριου

Σε Μαυράτο

Η Μονή βρίσκεται μεταξύ των χωριών Οξέ και Μαυράτο. Αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ικαρίας. Σήμερα διασώζονται ερείπια των κελιών και μια μαρμάρινη επιγραφή στην εξωτερική πύλη της μονής η οποία αναγράφει “1809 Μαρτίου 16 Ο.Π.Ο.Ε.ΕΛ”,  καθώς και μια εικόνα του Αγίου Οινοφρίου στο εσωτερικό της μονής, στην οποία αναγράφεται: “Και την ενός χιτώνος εντολήν πάτερ υπερβέβηκας γυμνήτευσας εις τέλος”. Από παραδόσεις, είναι γνωστό ότι στη μονή έζησε κατά το 1840 ο Κωσταντίνος Μαυρίκος.

Οι επισκέπτες της μονής μπορούν να θαυμάσουν την ιδιόμορφη σκεπή της τρίκοχης μονής, όπου το πρώτο επίπεδο έχει τετράγωνο σχήμα, το δεύτερο κυκλικό και το τρίτο οκταγωνικό. Γύρω από τη μονή διαφαίνονται υπολείμματα από τους κήπους και τα αμπέλια που καλλιεργούσαν οι μοναχοί, ενώ διασώζονται και ερείπια από το καμίνι όπου έψηναν οι μοναχοί τα κεραμικά που πωλούσαν, όπως πιθάρια κ.α., καθώς και ένας αρχαίος ληνός που χρησίμευε για την παραγωγή λαδιού από τους καρπούς της ελιάς.

Δίπλα από το μοναστήρι, μπορείτε να θαυμάσετε το δέντρο 'Περικαθέ', που στην Ικαριακή διάλεκτο καλείται ένα είδος Κράταιγου (Crataegus Monogyna) που φυτρώνει στα υψίπεδα της Ικαρίας. Στα αγγλικά ονομάζεται hawthorn ή hornapple ή hawberry και ο καρπός του είναι πολύ ευεργετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόσβαση

Για να φτάσετε στο μοναστήρι, κατευθυνθείτε από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο Άγιος Κήρυκος-Εύδηλος προς Μαυράτο και το μοναστήρι στέκεται πάνω από το δρόμο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο και στη συνέχεια πεζοπορία.
Coordinates: 
37° 38' 14.251" N, 26° 17' 10.99" E
Εκκλησίες & Μοναστήρια
Μαυράτο