Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης

Ο ναός της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Κάμπου, το χωριό που αποτελούσε την παλιά πρωτεύουσα της Ικαρίας, γνωστή και ως Δολίχη ή Οινόη. Στο λόφο της Αγίας Ειρήνης, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, βρίσκεται ο ομώνυμος Ναός και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάμπου. Ο Ναός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ικαρίας.

Σύμφωνα με μελέτες, η εκκλησία πρέπει να ανοικοδομήθηκε τον 11ο με 12ο μ.Χ. αιώνα, από υλικά που υπήρχαν στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 4ου μ.Χ αιώνα που βρισκόταν στη θέση της. Σήμερα διασώζονται οι κολόνες αυτού του παλιού ναού, καθώς και κάποιες τοιχογραφίες

Από αρχιτεκτονικής άποψης, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, ''η εκκλησία ανήκει στον τύπο του απλού τετράστυλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου. Είναι ορθογώνιας κάτοψης, οι κεραίες του σταυρού στεγάζονται με δίριχτες στέγες και στη διασταύρωσή τους, στηριζόμενος πάνω σε απλούς τετράγωνους πεσσούς, υψώνεται τρούλος με οκτάπλευρο τύμπανο.

Τα γωνιακά διαμερίσματα στεγάζονται με μονόριχτες στέγες, ενώ στα ανατολικά διαμορφώνεται τρίπλευρη αψίδα με πεντάβαθμο σύνθρονο εσωτερικά. Στη δυτική πλευρά του ναού εφάπτεται νάρθηκας, στη δυτική όψη του οποίου διαμορφωνόταν ανοικτή κιονοστήρικτη στοά, από την οποία σώζονται ακέραιοι τέσσερις κίονες σε επαφή με τον δυτικό τοίχο του νάρθηκα και οι βάσεις μόνο της δεύτερης σειράς κιόνων μπροστά από αυτούς. Η στέγη της εκκλησίας καλύπτεται με σχιστολιθικές πλάκες, ενώ η τοιχοποιία του δεν είναι εμφανής λόγω της επικάλυψης των τοίχων με επίχρισμα''.

Είσοδος

Ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Επικοινωνία

Κάμπος, 83302 Ικαρία
Τηλ: 22750 32935, 22750-24001
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τηλέφωνο: 22730-62811, 22730-62813

e-mail: kaepka@culture.gr

Πρόσβαση

Για να φτάσετε στο ναό και τον αρχαιολογικό χώρο του Κάμπου, ακολουθήστε τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο Εύδηλος - Αρμενιστής. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ταξί ή με τα πόδια.

 

Απόφαση ανάρτησης Α.Π. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΔΕΑΜΤΠΠΑΤΔΕΑΜΑΚ/229121/134723/6415/841

''Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων νημείων ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ν. 3028/2002)''

Coordinates: 
37° 37' 36.559" N, 26° 9' 33.847" E
Εκκλησίες & Μοναστήρια