Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Ιερός Ναός Αγίου Κηρύκου

Σε Άγιος Κήρυκος

Καθημερινά : 06:00 -20:00,   Σαββατοκύριακα : 06:00 - 20:00,   Αργίες : κλειστά

Η εκκλησία της πρωτεύουσας της Ικαρίας ονομάζεται Άγιος Κήρυκος και είναι ο πολιούχος του νησιού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Κήρυκος και η μητέρα του Ιουλίττα μαρτύρησαν στην Ταρσό στη Μικρά Ασία τον 4ο αιώνα μ.Χ. και η εκκλησία τους έχει ανακυρήξει αγίους.  Ο Άγιος Κήρυκος είναι ίσως ο νεότερος άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, από τότε που πέθανε στην ηλικία των 3 ετών​​.

Η εκκλησία κτίστηκε κατά την περίοδο 1902-1911, υπό την εποπτεία του βέλγου αρχιτέκτονα Eugene Dypre. Από αρχιτεκτονική άποψη, ο τύπος του ναού είναι τρίκλιτη σταυροειδής βασιλική με εντυπωσιακό θόλο.Το μπλε τρούλο του ναού, είναι ορατό από μακριά, καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι. Ήταν κατασκευασμένα από τον Γ. Σ. Φουντούλη, ενώ το τέμπλο του ναού είναι έργο του Α. Βλαχογένη. Οι εικόνες έγιναν σε μαρμάρινες πλάκες, από τον Νικ. Σιταρά, ζωγράφο από τη Σάμο.

Σήμερα, η εκκλησία του Αγίου Κηρύκου ενώθηκε με την «Μητρόπολη» (καθεδρικός ναός) της Σάμου και τώρα αποτελούν μία ενιαία οντότητα την Ιερά Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων. Η Ιερά Μητροπόλη Σάμου και Ικαρίας ίδρυσε το 2012 το «Κέντρο Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πολιτισμικών Σπουδών". Ο στόχος του κέντρου είναι να οργανώσει και να προωθήσει όλες τις Ορθόδοξες εκκλησιαστικές παραδόσεις από τα τρία νησιά που πρεσβεύει. Το κέντρο συλλέγει διάφορες μελέτες των θρησκευτικών παραδόσεων των νησιών, διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και δημοσιεύει το περιοδικό των ενεργειών της.

Στον Άγιο Κήρυκο, υπάρχει Γηροκομείο ''Το Σπίτι της Παναγίας" και ένα εκκλησιαστικό αξίωμα για να εξυπηρετήσει τους πιστούς.

Η εκκλησία του Αγίου Κηρύκου πανηγυρίζει στις 15 Ιουλίου.

Πρόσβαση

Για να φτάσετε στην εκκλησία, πηγαίνετε με τα πόδια, λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης, και λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι.

Coordinates: 
37° 36' 49.859" N, 26° 17' 35.467" E
Εκκλησίες & Μοναστήρια
Άγιος Κήρυκος