Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας

Σε Άγιος Κήρυκος

Προσωρινά εκτός λειτουργίας

Η Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας ανήκει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)-Αρχείων Νομού Σάμου και κατ' επέκταση στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο και στεγάζεται από το 2011 στη δυτική πτέρυγα του Παλαιού Γυμνασίου, σε χώρο που δε σχετίζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Αρχειακή Συλλογή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του νομού και τη συντήρηση, επίβλεψη και ανάδειξη, έχει ο Δήμος Ικαρίας.

Κύριος στόχος της Συλλογής είναι η έντυπη και ηλεκτρονική συγκέντρωση, η καταγραφή, η ταξινόμηση και δημοσίευση δημόσιων, αλλά και ιδιωτικών εγγράφων, παλιών χαρτών κτλ., που έχουν διασωθεί μέσα στους αιώνες και αποτυπώνουν την ιστορία και παράδοση του νησιού. Το αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει παντός είδους σπάνια αποσπάσματα από περιοδικά, εφημερίδες και οπτικοακουστικό υλικό, διασώζει πολύτιμα τεκμήρια του Ικαριακού βίου και αποτελεί σημαντική πηγή για μελέτη και έρευνα κάθε επιστήμονα, πολίτη, μαθητευόμενου, που αναζητά μαρτυρίες από το παρελθόν του τόπου.  

Οι ενδιαφερόμενοι μελετητές έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν διαδικτυακά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους  και συγκεκριμένα τα Αρχεία του Νομού Σάμου στη διεύθυνση: http://gak.sam.sch.gr. Εκεί, μπορεί να βρεί καταλογραφημένη μορφή με όλα τα αρχεία που περιλαμβάνει η συλλογή, καθώς και ορισμένα αρχεία σε ψηφιακή μορφή.

Πληροφορίες Επισκεπτών

  • Η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα δεν είναι εφικτή.
  • Η πρόσβαση στις τουαλέτες του μουσείου δεν είναι εφικτή για το κοινό.
  • Το Μουσείο δε διαθέτει χώρο στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα.
  • Δεν υπάρχει πωλητήριο μέσα στους χώρους του μουσείου.
  • Απαγορεύεται η είσοδος ζώων εντός του μουσείου.
  • Διενεργούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στο μουσείο όλο το χρόνο, κατόπιν συννενοήσεως.

Είσοδος

Ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Επικοινωνία

Αγ. Κήρυκος, 83300 Ικαρία

Τηλ:   22750 23174

e-mail: arxeio.ikarias@gmail.com

Πρόσβαση

Το Μουσείο βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Δήμου στον Άγιο Κήρυκο, πιο πάνω από το νοσοκομείο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή με τα πόδια.

Μουσεία
Άγιος Κήρυκος