Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Άγιος Κήρυκος

Ο Άγιος Κήρυκος, ή αλλιώς ο Άγιος, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, το νοσοκομείο, η εφορία, καθώς και το ένα από τα δύο λιμάνια. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 2.955 κατοίκους (απογραφή 2011, ΕΛ.ΣΤΑΤ). Μετά την τελευταία συνένωση όλων των δήμων του νησιού με το σχέδιο Καλλικράτης, το 2011, σχηματίστηκε ο μοναδικός δήμος Ικαρίας.

Ο οικισμός του Αγίου Κηρύκου σχηματίστηκε τον 16ο ή 17ο μ. Χ.αιώνα. Ο πολιούχος τού χωριού, είναι ο Άγιος Κήρυκος και η εκκλησία του βρίσκεται λίγο πιο πάνω απ' το λιμάνι. Στο λιμάνι του, ο επισκέπτης θα θαυμάσει το μοναδικό, σε χαρακτηριστικά, μεταλλικό άγαλμα που απεικονίζει τον Ίκαρο με τα φτερά του, την Ικαριάδα. Πρόσφατα δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Τα εκθέματα που το κοσμούν προέρχονται από δωρεές των κατοίκων όλου του νησιού και καταδεικνύουν τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών, τόσο στην καθημερινότητά του, όσο και από τους διάφορους πολέμους, καθώς και από διάφορα γεγονότα, από τα χρόνια της αρχαιότητας, μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Κόσμημα για την πόλη είναι και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο παλαιό Γυμνάσιο της πόλης.

Τα σπίτια του χωριού κολλητά το ένα στο άλλο, ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, με ψηλά παράθυρα μπλε ή κόκκινου χρώματος. Αξιοπρόσεκτα είναι και τα νεοκλασσικά κτίρια που κοσμούν την πόλη. Η δόμηση είναι πυκνή, αμφιθεατρική και υπάρχουν αρκετά στενά λιθόστρωτα σοκάκια για περιήγηση και περίπατο. Στην πλατεία του οικισμού, κοντά στο λιμάνι, βρίσκεται και το μαρμάρινο Μνημείο των Ικαριωτών Ηρώων με μια κρήνη στη βάση του, ενώ τα τελευταία χρόνια η πλακοστρωμένη παραλιακή πλατεία με τα πολλά μαγαζάκια, προσελκύει πλήθος τουριστών.

Χωριά & Οικισμοί