Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Το μέλι Ικαρίας Άναμμα εντάσσεται στην κατηγορία Π.Ο.Π. - Π.Γ.Ε.

Το μέλι Ικαρίας, γνωστό και ως μέλι Άναμμα ή αναματόμελο, είναι ένα από τα τρία προϊόντα που ανήκει πλέον στην κατηγορία των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης - Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ). Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται στο σχετικό φάκελο καταχώρησης που συντάσσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η παραγωγή του ξεκίνησε πριν από αιώνες. Διαφέρει από τις άλλες ποικιλίες μελιού, καθώς είναι παχύρευστο και παράγεται από ρείκι. Η Ερείκη είναι θάμνος με πολλά λουλούδια, από τα οποία παράγεται το μέλι. Το χρώμα του είναι σκούρο και η γεύση του είναι έντονη. Είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία και περιέχει μεγάλη ποσότητα γύρης. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισυπτικές και στυπτικές ιδιότητηες. Η παραγωγή γίνεται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Ο συγκεκριμένος θάμνος είναι πολύ σημαντικός γιατί επιτρέπει την ανανέωση του μελισσιού.

Η άγρια φύση του νησιού είναι ευνοϊκή και για άλλες ποικιλίες όπως μέλι από θυμάρι και από πεύκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλλα δύο προϊόντα που περιλαμβάνονται στο φάκελο καταχώρησης είναι η Σαρδέλα Καλλονής και το Μελίχλωρο Τυρί Λήμνου.

See more of Ikaria's
Νέα