Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Αρχαία Πόλη των Θερμών

Σε Καταφύγι

Σε μικρή απόσταση ανατολικότερα από τη σημερινή πόλη Θέρμα, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας λουτρόπολης που ονομαζόταν Θέρμαι. Η πόλη αυτή ήταν ξακουστή σε όλη την Ελλάδα και στα παράλια της Μ. Ασίας κατά την αρχαιότητα, για την ιαματική  ιδιότητα των θερμών πηγών της.

Από την αρχαία πόλη, διασώζονται τμήματα από λουτρικές εγκαταστάσεις ελληνορωμαϊκών χρόνων και του αρχαίου υδραγωγείου, καθώς και θραύσματα αγγείων που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου.

Διοικητικό κέντρο των Θερμών πρέπει να ήταν το χωριό Καταφύγι, πιο βόρεια από την πόλη των Θερμών, στο οποίο διασώζονται τμήματα της ακρόπολής του, που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο, γνωστή και ως Κάστρο Καταφυγίου. Μέσα στο σχολείο του χωριού, σε ειδική έκθεση παρουσιάζονται διάφορα ευρήματα της ακρόπολης, όπως  αγγεία, αντίγραφο μίας επιτύμβιας στήλη, τάφοι, γεωργικά εργαλεία  κτλ.

Κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο, οι Θέρμες γνώρισαν μεγάλη ακμή λόγω της εντατικής εκμετάλλευσης των ιαματικών λουτρών της και οι κάτοικοι πήραν το όνομα ‘Ασκληπιείς’ κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα, εφ’όσον βρίσκονται υπό την προστασία του θεού της ιατρικής Ασκληπιού.    

Σύμφωνα με μελέτες, οι Θέρμες καταστράφηκαν από καθίζηση του εδάφους, παρ’όλα αυτά εκτενέστερες έρευνες θα προσέδιδαν περισσότερες αποδείξεις.

Πληροφορίες Επισκεπτών

  • Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή για άτομα με κινητικά προβλήματα
  • Δεν υπάρχουν τουαλέτες για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Υπάρχει χώρος στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα μακριά από το χώρο.
  • Δεν υπάρχει πωλητήριο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο
  • Δεν γίνονται ξεναγήσεις οργανωμένων επισκέψεων.

Είσοδος

Ανοιχτό σε υπαίθριο χώρο. Ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες

Πρόσβαση

Για να φτάσετε στην Αρχαία πόλη των Θέρμων και το Κάστρο του Καταφυγίου, κατευθυνθείτε από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο Άγιος Κήρυκος - Εύδηλος μέχρι το χωριό Καταφύγι. Από εκεί, πηγαίνετε με τα πόδια μέσω ενός μονοπατιού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε με τα πόδια από την παραλία Νεάλια και το κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο Άγιος Κήρυκος - Φάρος. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικό όχημα, ταξί ή με τα πόδια.

Coordinates: 
37° 38' 21.794" N, 26° 18' 28.247" E
Μνημεία
Καταφύγι