Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Κάστρο του Κοσκινά

Σε Κοσοίκια

Ανοιχτό συνέχεια σε υπαίθριο χώρo.

Το Κάστρο του Κοσκινά βρίσκεται στο χωριό Κοσοίκια, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Εύδηλο, στο μέσο περίπου της Ικαρίας. Βρίσκεται πάνω στο λόφο Κεφάλα, με καταπληκτική θέα σε όλο το Βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ έχει επικρατήσει και η ονομασία του ως Κάστρο της Νικαριάς ή Κάστρο της Μεσαριάς.

Αποτελούσε προστατευτικό οχυρωματικό έργο τής Δολίχης και η φήμη του ως απόρθητο κάστρο, είχε εξαπλωθεί παντού. Κατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς, τον 10ο αιώνα, με σκοπό να έχουν οπτική επαφή ολόκληρης της γειτονικής περιοχής και των θαλάσσιων δρόμων επικοινωνίας.

Το Κάστρο τελικά έπεσε στα χέρια των Γενουατών, παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων, ακόμα και των γυναικών που πολέμησαν, όπως καταδεικνύουν οι μελέτες, ύστερα από προδοσία.

Η επίθεση και κατάληψη του κάστρου έγινε την περίοδο μεταξύ 1362-1481, ενώ η ιστορία του Κάστρου διατηρείται ακόμα και σήμερα σε δημοτικά τραγούδια, με πιο γνωστή τη «ρήμα της αλώσεως», όπου περιγράφεται η άλωση του κάστρου του Κοσκινά από τους Γενουάτες.

Σήμερα, διασώζεται μόνο τμήματα του τείχους του κάστρου, ενώ στο εσωτερικό του διατηρείται ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά που είναι μονόκλιτη καμαροσκεπή βασιλική και στο εσωτερικό του συναντώνται κίονες αρχαίων κτισμάτων.

Ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτό συνέχεια σε υπαίθριο χώρo.

Είσοδος

Ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες

Πληροφορίες Επισκεπτών

  • Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή για άτομα με κινητικά προβλήματα.
  • Δεν υπάρχουν τουαλέτες για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Υπάρχει χώρος στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα μακριά από το χώρο.
  • Δεν υπάρχει πωλητήριο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο
  • Δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις οργανωμένων επισκέψεων.

Επικοινωνία

Υπηρεσιακή Μονάδα

27η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

83100 Βαθύ Σάμου

τηλ. 22730 23008

Email: 27eba@culture.gr

Πρόσβαση

Ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου βρίσκεται στο χωριό Κοσσοίκια, κοντά στον Εύδηλο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικό όχημα, μέσω ενός χωματόδρομου από το χωριό Κοσοίκια και έπειτα με τα πόδια σε ένα μονοπάτι.

 

Απόφαση ανάρτησης Α.Π. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΔΕΑΜΤΠΠΑΤΔΕΑΜΑΚ/229121/134723/6415/841

''Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ν. 3028/2002)''

Coordinates: 
37° 35' 30.939" N, 26° 10' 22.485" E
Μνημεία
Κοσοίκια