Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το Καταφύγι είναι ένα ορεινό καταπράσινο χωριό που βρίσκεται στα βόρειο-ανατολικά του νησιού. 

Στο κέντρο του χωριού, θα δείτε να δεσπόζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδος.

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπήρχε ένα από τα υπόγειο μονοπάτια που ενωνε το Καταφύγι με το χωριό Φάρος. Σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατά τη διάρκεια μιας Λειτουργίας, είχε μεταβεί Τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα με σκοπό να συλλάβει όσους παρεβρισκοταν εκεί. Ο ιερέας ζήτησε από τον Τούρκο επικεφαλή να σεβαστούν τη Λειτουργία και να περιμένουν λίγο μέχρι να τελειώσει και μετά να τους συλλάβουν. Ο ιερέας έψαλλε εκείνη την ώρα "Κύριε, καταφυγή Συ εγεννήθης ημιν εν γενεά και γενεά".

Αφού λοιπόν οι Τούρκοι περίμεναν για αρκετή ώρα, αφού είδαν ότι δεν βγήκε κανένας έξω, μπήκαν μέσα στην εκκλησία και έκπληκτοι είδαν ότι δεν υπήρχε κανένας μέσα. Όλοι είχαν μέσα στην τρύπα αυτή που υπηρχε στο Ιερό και διέφυγαν από εκεί. Έτσι οι κάτοιοι τελικά σώθηκαν και το χωριό πήρε το όνομά του από αυτό το περιστατικό.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα. Διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλης των Θερμών πρέπει να ήταν το χωριό Καταφύγι, στο οποίο διασώζονται τμήματα της ακρόπολής του, που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο, γνωστή και ως Κάστρο Καταφυγίου. 

Μυστικό! Το χωριό είναι γνωστό για όσους αγαπούν την πεζοπορία, καθώς τα μονοπάτια οδηγούν μέσα από ένα καταπράσινο φαράγγι, προς τα παραλιακά χωριά Φάρος και Θέρμα.

Χωριά & Οικισμοί