Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Πύργος Δράκανο

Σε Φάρος

Καθημερινά 8:30-15:00, εκτός από Δευτέρα και Κυριακή

Ανοιχτό σε υπαίθριο χώρο.

Η Αρχαία πόλη του Δράκανου, με τη ομώνυμη Ακρόπολη και τον Πύργο, βρίσκονται στη σημερινή περιοχή του Φάρου (Φανάρι), στο ανατολικό άκρο του νησιού. Η περιοχή ταυτίζεται με το αρχαίο πόλισμα (πόλη) Δράκανο και το σπουδαιότερο μνημείο που περισώνεται είναι ο αρχαίος στρογγυλός πύργος του. Βρίσκεται πάνω σε βράχο σε υψόμετρο άνω των 50 μέτρων, ενώ χαρακτηριστική είναι η θέα από αυτό προς τους Φούρνους και τη Σάμο.

Αποτελεί ένα σπουδαίο έργο τέχνης από κατασκευαστικής άποψης και θεωρείται από τους καλύτερα διατηρημένους πύργους στο Αιγαίο. Η κατασκευή του πύργου τοποθετείται χρονικά στους αλεξανδρινούς χρόνους και η επισκευή του στην περίοδο βασιλείας του Δημήτριου του Πολιορκητή 3ο αιώνα π.Χ.ή στον 4ο π.Χ. αιώνα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες. Ο πύργος είναι τριώροφος, χτισμένος με ογκώδεις λευκούς μαρμάρινους πλίνθους. Οι πλίνθοι δεν συγκρατώνται μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδέσμους, αλλά μόνοι τους, ενώ φαίνονται εξωτερικά επικεραμωμένοι.Το σωζόμενο τμήμα έχει εξωτερική διάμετρο γύρω στα 8,4 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, ενώ το αρχικό συνολικό ύψος του εκτιμάται στα 13,5 μέτρα. Δεν διασώζονται σκάλες επικοινωνίας μεταξύ των ορόφων.

Σήμερα, σώζονται επίσης ερείπια της Ακρόπολης και μέρος του τείχους της, ο παρακείμενος μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αναστήλωση του πύργου με σημαντική βελτίωση στη δομή και στην αντοχή του.

Πληροφορίες Επισκεπτών

  • Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
  • Δεν υπάρχουν τουαλέτες για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Υπάρχει χώρος στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα μακριά από το χώρο.
  • Δεν υπάρχει πωλητήριο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Απαγορεύεται η είσοδος ζώων εντός του αρχαιολογικού χώρου.
  • Δεν γίνονται ξεναγήσεις οργανωμένων επισκέψεων.

Είσοδος

Ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Πρόσβαση

Ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου βρίσκεται έξω από το χωριό Φάρος, κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικό όχημα, μέσω ενός χωματόδρομου από το χωριό Φάρο.

Coordinates: 
37° 41' 19.973" N, 26° 21' 45.633" E
Μνημεία
Φάρος