Γνωριμία με τα χωριά και τους οικισμούς της Ικαρίας. Ανακαλύψτε παλιά αρχοντόσπιτα, περιηγηθείτε σε γραφικά στενά σοκάκια, παραθαλάσσια ψαροχώρια, ορεινά χωριά χαμένα στο χρόνο, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και φυσικά...ανακατευτείτε με τους ντόπιους! Από αυτούς θα μάθετε ιστορίες για τον τόπο τους και πολλά μυστικά. Η Ικαρία διατηρεί την αυθεντικότητά της και σας περιμένει να την ανακαλύψετε...

Ακαμάτρα - Δάφνη - Στελί - Πετροπούλι - Κοσοίκια

Η Μεσσαριά βρίσκεται στο μέσον του νησιού, όπως δηλώνει και το όνομά της. Αποτελείται από πολλά μικρότερα ορεινά χωριά, τα Κοσσοίκια, το Στελί, τη Δάφνη, το Πετροπούλι και την Ακαμάτρα.

Αρέθουσα

Ορεινό χωριό στο κέντρο του νησιού. Πλούσια καταπράσινη φύση που αγκαλιάζει τον επισκέπτη. Σημαντικός σταθμός για όσους αγαπούν τις πεζοπορικές περιηγήσεις.

Αυλάκι

Παραθαλάσσιο, καταπράσινο και αραιοκατοικημένο χωριό, γνωστό για την ψαροπανήγυρη. Τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική

Γιαλισκάρι

Παραθαλάσσιο χωριό με έντονη αλιευτική δραστηριότητα των κατοίκων. Από τα πιο αξιόλογα σημεία είναι το μικρό εξωκλήσσι της Αναλήψεως και το μικρό λιμανάκι που αράζουν τα ψαροκάϊκα.

Εύδηλος

«Εύδηλος» σημαίνει ορατός, ευδιάκριτος. Είναι, σήμερα, το δεύτερο λιμάνι της Ικαρίας και για ένα μικρό χρονικό διάστημα (1834-1912) ήταν η πρωτεύουσα του νησιού.

Θέρμα

Μερικά χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Κηρύκου, βρίσκεται το χωριό Θέρμα (παλαιότερη ονομασία Θέρμες), 300 περίπου μέτρα μακριά από την αρχαία πόλη των Θερμών,

Κάμπος

Ένα παραθαλάσσιο χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, με διάσπαρτα σπίτια και με το χαρακτηριστικό γήπεδο ποδοσφαίρου 5 χ 5 ακριβώς πάνω απ' τη θάλασσα.

Καραβόσταμο

Το Καραβόσταμο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Βόρειας Ικαρίας. Καλείται και «Καραβοστάσι», διότι αποτελούσε σημαντικό αγκυροβόλιο των πλοίων στο νησί.

Καρκινάγρι

Είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι που έχει έκταση από το βουνό ψηλά μέχρι τη θάλασσα. Στο δυτικότερο άκρο του χωριού βρίσκεται ο Κάβο Πάπας, με το γνωστό φάρο.

Μαγγανίτης

Ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια ψαροχώρια στο δυτικότερο άκρο του νησιού. Το χωριό αυτό μαγεύει αμέσως τον επισκέπτη όταν πλησιάσει, από τους επιβλητικούς γρανιτένιους βράχους,

Νας

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αρμενιστή, βρίσκεται ο οικισμός του Να, με περίπου 50 μόνιμους κατοίκους.

Ξυλοσύρτης

Πρόκειται για ένα αμφιθεατρικά χτισμένο και καταπράσινο παραλιακό χωριό. Δίπλα από την παραλία του χωριού υπάρχει το "Αθάνατο νερό", μια πηγή με ιαματικό νερό.

Πέζι

Το Πέζι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την απίστευτα πλούσια φυσική ομορφιά που κρύβει με τα απέραντα δάση του που χάνεσαι, αλλά και για τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί εκεί.

Πλαγιά

Βρίσκεται δυτικά μετά το Χρυσόστομο, χτισμένο στην πλαγιά ενός βουνού. Ένα χωριό με πολύ πράσινο, με άγρια ομορφιά.

ikaria_faros_village

Φάρος

Ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της νότιας πλευράς. Ο Φάρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιού.

Φραντάτο

Αγροτική κυρίως περιοχή με πολύ πράσινο και αραιοκατοικημένο χωριό, που κάποτε είχε μεγάλη παραγωγή σε αχλάδια και πολλούς αμπελώνες.

Χριστός Ραχών

Το χωριό που δεν κοιμάται ποτέ! Το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας πλευράς, ουσιαστικά αποτελεί δεύτερο κέντρο της, καθώς εκεί βρίσκεται το τρίτο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ικαρίας.

Χρυσόστομο - Βαώνη

Φεύγοντας από το Ξυροσύρτη και πηγαίνοντας δυτικά, βρίσκεται το χωριό Χρυσόστομο ένα αμφιθεατρικά χτισμένο και καταπράσινο με πολλές ελιές παραλιακό χωριό, με επίσης υπέροχη παραλία.