Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αρμενιστή, βρίσκεται ο οικισμός του Να, με περίπου 50 μόνιμους κατοίκους. Πολλά στοιχεία επιτρέπουν στους μελετητές να πιστεύουν ότι ο Νας αποτελούσε και βασικό οικισμό του νησιού.   Μάλιστα, θεωρείται ότι πήρε το όνομά του είτε από τη λέξη Ναός είτε από τη λέξη Μα, που λεγόταν η θεά Άρτεμις στη Μ. Ασία και η λατρεία της ήρθε στην Ικαρία κατά τους μεταμινωϊκούς χρόνους. Έτσι, χτίστηκε ναός αφιερωμένος στην Ταυροπόλο θεά Άρτεμις. Το όνομα Ταυροπόλος ή Ταυροβόλος, καταδεικνύει την ιδιότητα της θεάς ως γονιμοποιός δύναμη της φύσης και της φθοράς, και προστάτης των θαλασσοπόρων.ενώ το ίδιο το σέβασμα της θεάς καλείται Ταυροπόλιον.

Στο Να, βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι, που εκτεινόταν από την παραλία μέχρι βαθιά μέσα στο φαράγγι του Χάλαρη. Μεταξύ των δύο άκρων δεν υπάρχει επικοινωνία πλέον, αφού η προέκταση προς τη χαράδρα είχε φραχθεί τεχνητά από κορμούς δέντρων από τα πρώτα χρόνια της πειρατείας, από τους κατοίκους της γειτονικής Λαγκάδας για λόγους άμυνας. Έτσι στη μεριά της παραλίας σχηματίζεται μια λίμνη, ενώ η χαράδρα εμφανίζει πλούσια βλάστηση με τρεχούμενα νερά και δημιουργεί μια εικόνα εξωτικής ομορφιάς. Σήμερα, σώζεται η αρχαία προκυμαία του λιμένα, αλλά και ορισμένοι σιδερένιοι κάβοι που πρόσδεναν τα πλοία. Οι κίονες του ναού έχουν εξαφανιστεί, επειδή οι ​​κάτοικοι χρησιμοποίησαν το μάρμαρο, ως υλικό για την κατασκευή χριστιανικές εκκλησίες, το 19ο αιώνα.

Μυστικό! Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε Νας είναι κατά το απόγευμα, όταν ο ήλιος δύει. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος! Το χωριό διαθέτει πολλά καταλύματα και εστιατόρια, με θέα την πανέμορφη αμμώδη παραλία.

 

Χωριά & Οικισμοί