Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Μονοκάμπι - Πλουμάρι - Μηλιωπό

Τρία ορεινά χωριά, με πολύ άγρια ομορφιά, πηγαίνοντας από τον Άγιο Κήρυκο προς τον Εύδηλο, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Αγροτικά και τα τρία με πολύ πλούσια φύση.

Στο χωριό Μηλιωπό, αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το μεγάλο Κάστρο στα βράχια του Γέρακα. Λίγο πριν την είσοδο του Κάστρου, συναντάται η πρώτη εκκλησία του Αγίου Κηρύκου.

Έξω από το χωριό Πλουμάρι ή Πλομάρι, πάνω στον κεντρικό δρόμο, μπορείτε να δείτε τον Ινδιάνο! Τα βράχια δηλαδή, που σχηματίζουν το πρόσωπο ενός ινδιάνου, γνωστό στους ντόπιους, για τις ιστορίες που πλάθουν με αυτή τη φιγούρα, που περνά μέσα στους αιώνες.

Το χωριό Μονοκάμπι, είναι διάσημο για το μοναδικό φελλόδεντρο (Δρυς η φελλοφόρος) που υπάρχει στην Ελλάδα, από το οποίο παράγεται ο φελλός. Το φελλόδεντρο βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, οπότε προσέξτε μην το χάσετε!Οι επισκέπτες πρέπει να του δείχνουν το σεβασμό που του αξίζει και να το αφήνουν ανέγγιχτο, γιατί είναι πραγματικά μοναδικό!

Πριν φύγετε από το χωριό, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία κατά ένα μέρος είναι χτισμένη μέσα σε σπήλαιο. Πολύ γνωστό είναι το πανηγύρι  του χωριού στο Μονοκάμπι στις 15 Αυγούστου και 17 Σεπτεμβρίου (τέλος θερινής περιόδου), τα οποία μαζεύουν κόσμο από όλο το νησί.

Χωριά & Οικισμοί