Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μερικά χιλιόμετρα πιο ανατολικά του Αγίου Κηρύκου, βρίσκεται το χωριό Θέρμα (από την παλαιότερη ονομασία Θέρμες), 300 περίπου μέτρα μακριά από την αρχαία πόλη των Θερμών, γνωστά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για τα ιαματικά λουτρά τους. Η ονομασία τους οφείλεται στις ιαματικές πηγές τους που υπήρχαν από την αρχαιότητα, οι οποίες θεραπεύουν πολλές παθήσεις, χάρη στα ραδιενεργά νερά που έχουν.

Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο οικισμό, με ένα μικρό λιμανάκι όπου αράζουν καΪκάκια, τα οποία συνδέουν τον Άγιο Κήρυκο με τα Θέρμα και εκτελούν συνεχή δρομολόγια κυρίως τους θερινούς μήνες. Δίπλα από το μικρό λιμανάκι, απλώνεται η παραλία του χωριού που αποτελείται από χρυσαφένια ψιλή άμμο και πίσω της όλες οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες του χωριού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τοπικές λιχουδιές.

Στο δυτικό άκρο του χωριού βρίσκεται η σπηλιά, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στις υπερσύγχρονες πισίνες και να απολαύσει χαμάμ. Στην περιοχή, λειτουργούν, σήμερα, 3 υδροθεραπευτήρια (Σπήλαιο, Απόλλων, Κράτσα) σύγχρονων προδιαγραφών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για ίαση μεγάλου αριθμού λουόμενων, τόσο Ελλήνων, όσο και από το εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, η Ικαρία και η λουτρόπολη των Θερμών, έχουν γίνει γνωστά για τα ιαματικά λουτρά τους και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και πλήθος κόσμου σπεύδει να τα επισκεφθεί όλο το χρόνο! Στο χωριό υπάρχουν, επίσης, πολλά καταλύματα υψηλής δυναμικότητας και παροχών, ικανά να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Τα Θέρμα συνδέονται με τον Άγιο Κήρυκο αλλά και την υπόλοιπη Ικαρία μέσω του κεντρικού ασφάλτινου δρόμου, ενώ υπάρχει και τοπικό λεωφορείο που εξυπηρετεί με συνεχή δρομολόγια κατά τους θερινούς μήνες, από και προς τον Άγιο Κήρυκο,καθώς και με καϊκάκια δια θαλάσσης.

Σίγουρα, τα Θέρμα είναι ένα μέρος που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε, κατά την  παραμονή σας στην Ικαρία!

Μυστικό! Αν αγαπάτε την πεζοπορία, ακολουθήστε το μονοπάτι από το χωριό Θέρμα στην παραλία Νεάλια, μέσω του βουνού Λουμακιά και να ανακαλύψετε τα ερείπια της αρχαίας ιαματικά λουτρά. Μπορείτε επίσης να περπατήσετε μέχρι την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Θέρμα.

Χωριά & Οικισμοί