Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Ακαμάτρα - Δάφνη - Στελί - Πετροπούλι - Κοσοίκια

Η Μεσσαριά βρίσκεται στο μέσον του νησιού, όπως δηλώνει και το όνομά της. Αποτελείται από πολλά μικρότερα ορεινά χωριά, τα Κοσσοίκια, το Στελί, τη Δάφνη, το Πετροπούλι και την Ακαμάτρα. Στη Μεσαριά βρίσκεται το περίφημο Κάστρο του Κοσκινά, το οποίο αποτελούσε οχυρό του νησιού για πολλούς αιώνες. Κυρίως έμεινε στην Ιστορία από την Ικαριακή Επανάσταση του 1912. Δίπλα από το Κάστρο βρίσκεται ένα μικρό ξωκλήσσι, ο Άγιος - Γεώργιος.

Στην περιοχή της Μεσαριάς "μετανάστευσαν" κάτοικοι από όλο το νησί στα χρόνια της πειρατείας, όπου οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τα παράλια του νησιού, αλλά και τις περιοχές που ήταν ορατές από τη θάλασσα, προκειμένου να σωθούν από τον εχθρό, φτιάχνοντας αυτοσχέδια σπίτια ή ζώντας σε καμάρες και κυκλοφορώντας, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας για να είναι αόρατοι από τη θάλασσα.

Από το 2003 (ΦΕΚ 961/12-09-2003) ανακηρύχτηκε παραδοσιακός ο οικισμός της Ακαμάτρας, λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα που έχουν τα κτίσματά του, που αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού. Αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Ικαρία! Ξακουστό, είναι το παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο στο χωριό και μαζεύει πάρα πολύ κόσμο από όλο το νησί.

Το χωριό σήμερα, πάνω από 150 μόνιμους κατοίκους. Λειτουργεί και μια λαογραφική έκθεση, όπου επισκέπτης έρχεται σε επαφή με στοιχεία από την καθημερινότητα των παλιών κατοίκων του χωριού. Στην ιστορική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού βρίσκεται και η περίφημη βελανιδιά ηλικίας 500 ετών, όπου στο παρελθόν έγιναν πολλές εκτελέσεις ντόπιων κατοίκων.

Όλο το χωριό έχει πλήθος παλιών αρχοντικών σπιτιών, ένα παλιό ελαιοτριβείο και ένα τοπικό καφενείο. Ένα μονοπάτι από το χωριό, οδηγεί σε μια καταπράσινη περιοχή με πολλά πλατάνια, πηγές, παλιούς νερόμυλους και ένα σπήλαιο, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σου κόβουν την ανάσα!

Η πρόσβαση στα χωριά της Μεσσαριάς γίνεται με παρακάμψεις, από τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο Ευδήλου-Φραντάτου-Πλαγιάς-Αγίου Κηρύκου ή από τοο δρόμο Εύδηλο-Μαγγανίτη.

Χωριά & Οικισμοί