Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Εκβολή του χειμάρρου Χάρακα

Σε Αρμενιστής

Η εκβολή του χειμάρρου Χάρακα (έλος Λιβάδι), βρίσκεται περίπου 0,5 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του οικισμού Αρμενιστή. Αποτελεί ένα φυσικό παράκτιο υγρότοπο, έκτασης 32,7 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα χείμαρρο με σχετικά μόνιμη ροή όλο το χρόνο και υφάλμυρο νερό και τροφοδοτεί κυρίως τις μικρές καλλιέργειες που βρίσκονται διάσπαρτες κατά μήκος της κοίτης του.

Ο υγρότοπος βρίσκεται εντός περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως Έλος Λιβάδι (Εκβολή ποταμού Χάρακα, ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012).Στον υγρότοπο απαντώνται οι Καλαμώνες ως τύπος οικοτόπων. Ο υγρότοπος παρουσιάζει μια πλούσια βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, καθώς και πληθυσμούς από πολλά προστατευόμενα και ενδημικά είδη. Παρουσιάζει πλούσια υπερυδατική βλάστηση από αγριοκάλαμα και βούρλα, που κυριαρχούν σε όλη την έκτασή του, καθώς και πικροδάφνες, λυγαριές και σκίνους. Επίσης, φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από πουλιά, ερπετά και αμφίβια.

Οι δραστηριότητες στην λεκάνη απορροής είναι σχετικά ήπιες, κυρίως η βοσκή και η καλλιέργεια. Οι σημαντικότερες απειλές για τον υγρότοπο προκύπτουν κυρίως από αυτές δύο δραστηριότητες, τόσο λόγω της υπερβόσκησης, όσο και από την έντονη άρδευση των καλλιεργειών που γίνεται ανεξέλεγκτα με λάστιχα απ΄την κοίτη του ποταμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η στάθμη του νερού. Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί έντονα και μια άλλη απειλή για τον οικότοπο, που είναι ο αυξημένος τουρισμός κατά τους θερινούς μήνες, αφού στο τέλος της εκβολής του ποταμού, υπάρχει μια αμμώδης παραλία Λιβάδι, που γεμίζει από επισκέπτες.

Coordinates: 
37° 37' 49.361" N, 26° 5' 24.898" E
Οικότοποι
Αρμενιστής